BAHAN-BAHANNYA:
1 biji bunga kubis – dipotong kecil
½ biji salad bulat – dipotong 3 cm
3 biji buah tomato – dipotong 6 kemudian buang bijinya
3 biji telur – direbus dan dihiris bulat
BAHAN SOSNYA:
1 camca teh Cili Berperisa AJI-SHIO
½ cawan Mayonis AJINOMOTO
150 ml yogurt
1 camca teh gula
1 camca teh Lada Berperisa AJI-SHIO
1 camca teh Garam Halus Beriodin AJI-SHIO
1 bungkus Perencah Sayur Goreng SERI AJI
CARA-CARANYA:
- Bunga kubis dicelur dan angkat.
- Semua bahan-bahan sosnya disatukan dan dikacau rata.
- Masukkan sayur yang telah dicelur ke dalam mangkuk kemudian tuangkan sosnya.
- Aturkan telur diatas semasa dihidang.
NASI GORENG KELADI
BAHAN-BAHANNYA:
Nasi secukupnya
2 sudu besar kacang tanah - digoreng
100g udang kering - digoreng dan dikisar
½ ketul ubi keladi - dipotong dadu dan direbus
3 keping cendawan - direndam dan dihiris
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
½ biji cili merah (Lada Cameron Highland)
½ biji cili hijau (Lada Cameron Highland)
2 – 3 paket SERI-AJI Nasi Goreng Cina
2 sudu besar kicap pekat
Garam Halus Beriodin AJI-SHIO dan Lada Berperisa AJI-SHIO secukup rasa
AJI-NO-MOTO secukup rasa
Minyak untuk menumis
CARA-CARANYA:
- Keladi dipotong dadu, kemudian direbus.
- Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kuning. Masukkan cendawan dan bahan-bahan lain dan goreng sebentar.
- Akhir sekali masukkan nasi, SERI-AJI Nasi Goreng Cina, Garam Halus Beriodin AJI-SHIO dan Lada Berperisa AJI-SHIO. Goreng hingga rata.
- Hias dan hidangkan.
SAMOSAS
BAHAN INTI:
300g daging – dicincang
½ cawan air
Garam Beriodin AJI-SHIO )
AJI-NO-MOTO ) secukup rasa
Lada Berperisa AJI-SHIO )
Daun ketumbar
1 paket kulit popia
BAHAN GILING:
5 ulas bawang putih
5 tangkai lada hijau
2 tangkai lada merah
1 cm halia
1 camca teh serbuk ketumbar
3 biji bawang besar – dipotong dadu
CARA-CARANYA:
- Daging digaul bersama Lada Berperisa AJI-SHIO, Garam Beriodin AJI-SHIO, bawang putih, halia, lada dan air kemudian masak hingga garing.
- Masukkan bawang yang dipotong dadu, serbuk ketumbar, lada hijau, lada merah dan serbuk kunyit dan masak hingga kering. Masukkan daun ketumbar dan biarkan sejuk.
- Kulit popia di bagi tiga memanjang. Ambil satu keping diisikan dengan bahan inti dan dilipat. Buatlah seterusnya dan bolehlah digoreng.
No comments:
Post a Comment