BAHAN-BAHANNYA:
1 belah nangka muda
150g udang kering
1 genggam kacang goreng
10 ulas bawang merah – dimayang dan digoreng
1 belah kelapa
3 sudu besar ketumbar
½ camca teh jintan manis
½ camca teh jintan putih
Sedikit gula
Garam Halus Beriodin AJI-SHIO secukup rasa
CARA-CARANYA:
- Nangka dipotong kecil dan direbus bersama Garam Halus Beriodin AJI-SHIO hingga empuk.
- Jintan manis, jintan putih digoreng tanpa minyak dan digiling sampai halus.
- Kelapa digoreng buat kerisik dan digiling.
- Kacang digoreng dan ditumbuk, juga udang kering ditumbuk jangan halus.
- Gaul buah nangka dengan bahan-bahan tadi dan masukkan sedikit air.
- Gaul rata, rasa asam dan garamnya, kemudian baru ditabur bawang goreng diatasnya.
NASI LOBAK MERAH
BAHAN-BAHANNYA:
3 cawan beras Basmathi – dicuci dan ditoskan
300 g buah tomato – dicincang
300 g ayam.
300 g lobak merah
2 biji bawang besar – dihiris
3 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar TUMIX (Ayam)
5 biji buah pelaga
2 cm kulit kayu manis
Garam secukup rasa
3 ½ cawan air
BAHAN UNTUK DIGILING:
10 tangkai cili hijau
½ sudu teh jintan putih
½ sudu teh lada putih
CARA-CARANYA:
- Panaskan minyak dan masukkan ayam, bahan giling serta buah pelaga dan kulit kayu manis.
- Apabila terbit baunya masukkan tomato, kacau sebentar, masukkan air dan TUMIX (Ayam)
- Bila mendidih masukkan beras yang digaul dengan lobak merah dan biarkan nasi masak.
SAMBAL SERAI
BAHAN-BAHANNYA:
1 kt. daging, limpa dan paru (paru dan limpa hendaklah direbus terlebih dahulu)
1 ½ biji kelapa – diambil santan pekat
15 batang serai – dihiris dan di goreng tanpa minyak
1 inci lengkuas – dititik
BAHAN YANG DI GILING HALUS:
10 biji lada
6 biji buah keras
20 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar ketumbar
CARA-CARANYA:
- Daging dipotong dan dibersihkan.
- Gaulkan daging dengan rempah-rempah giling.
- Masukkan santan pekat dan bawang goreng serta serai, goreng dan masak hingga kering.
- Limpa, paru dan daging hendaklah disatukan, bila sudah pekat masukkan kicap, serai dan bawang goreng.
- Masak hingga kering. Hias dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment