Follow mE

Wednesday, April 16, 2008

Malay Style Appertizer - Salad Kari Telur

Salad Kari Telur

BAHAN-BAHANNYA:

8 biji telur
2 batang celery – dihiris
4 biji bawang merah – dihiris
3 sudu besar daun bawang – dihiris
6 keping roti
60g mentega
3 sudu besar keju pasrut
Sedikit daun salad – dihiris


UNTUK SOS:

1 biji bawang besar – dihiris
½ cawan krim
60g mentega
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar rempah kari
½ cawan Mayonis AJINOMOTO
Sedikit Garam Halus Beriodin AJI-SHIO Lada Berperisa AJI-SHIO


UNTUK SOS:

  1. Panaskan mentega dan tumiskan bawang hiris hingga layu dan masukkan rempah kari dan biarkan sejuk.
  2. Masukkan Mayonis AJINOMOTO dan jus lemon, Garam Halus Beriodin AJI-SHIO, Lada Berperisa AJI-SHIO dan gaul rata.


CARA-CARANYA:
  1. Rebus telur dan dikupas kulitnya.
  2. Daun saderi, bawang merah dan daun bawang hiris digaul hingga rata.
  3. Roti dibuang tepi dan disapu mentega lalu di taburkan dengan keju parut dan dibakar.

No comments: