Follow mE

Wednesday, April 23, 2008

TODAY'S RECIPE

KERABU NANGKA MUDA

BAHAN-BAHANNYA:

1 belah nangka muda
150g udang kering
1 genggam kacang goreng
10 ulas bawang merah – dimayang dan digoreng
1 belah kelapa
3 sudu besar ketumbar
½ camca teh jintan manis
½ camca teh jintan putih
Sedikit gula
Garam Halus Beriodin AJI-SHIO secukup rasa


CARA-CARANYA:

  1. Nangka dipotong kecil dan direbus bersama Garam Halus Beriodin AJI-SHIO hingga empuk.
  2. Jintan manis, jintan putih digoreng tanpa minyak dan digiling sampai halus.
  3. Kelapa digoreng buat kerisik dan digiling.
  4. Kacang digoreng dan ditumbuk, juga udang kering ditumbuk jangan halus.
  5. Gaul buah nangka dengan bahan-bahan tadi dan masukkan sedikit air.
  6. Gaul rata, rasa asam dan garamnya, kemudian baru ditabur bawang goreng diatasnya.


NASI LOBAK MERAH


BAHAN-BAHANNYA:
3 cawan beras Basmathi – dicuci dan ditoskan
300 g buah tomato – dicincang
300 g ayam.
300 g lobak merah
2 biji bawang besar – dihiris
3 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar TUMIX (Ayam)
5 biji buah pelaga
2 cm kulit kayu manis
Garam secukup rasa
3 ½ cawan air


BAHAN UNTUK DIGILING:

10 tangkai cili hijau
½ sudu teh jintan putih
½ sudu teh lada putih


CARA-CARANYA:

  1. Panaskan minyak dan masukkan ayam, bahan giling serta buah pelaga dan kulit kayu manis.
  2. Apabila terbit baunya masukkan tomato, kacau sebentar, masukkan air dan TUMIX (Ayam)
  3. Bila mendidih masukkan beras yang digaul dengan lobak merah dan biarkan nasi masak.



SAMBAL SERAI


BAHAN-BAHANNYA:

1 kt. daging, limpa dan paru (paru dan limpa hendaklah direbus terlebih dahulu)
1 ½ biji kelapa – diambil santan pekat
15 batang serai – dihiris dan di goreng tanpa minyak
1 inci lengkuas – dititik

BAHAN YANG DI GILING HALUS:

10 biji lada
6 biji buah keras
20 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar ketumbar


CARA-CARANYA:

  1. Daging dipotong dan dibersihkan.
  2. Gaulkan daging dengan rempah-rempah giling.
  3. Masukkan santan pekat dan bawang goreng serta serai, goreng dan masak hingga kering.
  4. Limpa, paru dan daging hendaklah disatukan, bila sudah pekat masukkan kicap, serai dan bawang goreng.
  5. Masak hingga kering. Hias dan hidangkan.

No comments: