Follow mE

Wednesday, April 30, 2008

TODAY'S RECIPE - NASI NASI NASI....

NASI KABULI

BAHAN-BAHANNYA:

600 g beras
600 g daging atau ayam
2 sudu besar minyak sapi atau minyak masak
6 ulas bawang merah )
3 ulas bawang putih ) dihiris
1 cawan makan serbuk ketumbar
1 camca teh serbuk jintan putih
5 kuntum bunga cengkih
5 kuntum bunga lawang
3 inci kulit kayu manis
½ camca teh Lada Berperisa AJI-SHIO
1 camca teh Garam Halus Beriodin AJI-SHIO
Serenjis AJI-NO-MOTO

CARA-CARANYA :

  1. Panaskan minyak sapi atau minyak masak dan tumiskan bahan-bahan yang dihiris, bersama rempah-rempahnya.
  2. Masukkan daging atau ayam, goreng sebentar, masukkan sedikit air dan masaklah sampai daging atau ayam empuk. Kelurkan daging atau ayam.
  3. Tambahkan secukup air kedalam periuk dan masak nasi hingga airnya jadi kering. Kemudian masukkan balik daging atau ayam yang telah dimasak tadi. Tutup dan biarkan sehingga nasi masak.

NASI KACANG PANJANG


BAHAN-BAHANNYA:

2 tin susu beras
1 ½ tin susu air
3 biji tomato - dibelah empat
200 g kacang panjang - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
75 g daging
2 sudu besar marjerin
4 sudu besar minyak masak
1 camca teh Hondashi
Sedikit AJI-NO-MOTO, Garam Halus Beriodin AJI-SHIO dan Lada Berperisa AJI-SHIO


CARA-CARANYA:

  1. Beras dicuci dan ditoskan.
  2. Panaskan minyak dan marjerin, tumiskan bawang hiris hingga kuning.
  3. Masukkan air dan daging, bila daging empuk masukkan beras, Garam Halus Beriodin AJI-SHIO dan Lada Berperisa AJI-SHIO, AJI-NO-MOTO dan HONDASHI.
  4. Apabila nasi sudah kering baru masukkan kacang panjang, tutup periuk dan biarkan masak.

NASI KUNING


BAHAN-BAHANNYA:

6 tin susu beras
6 cawan santan
1 inci kunyit hidup (titumbuk)
1 batang serai
1 helai daun pandan
2 helai daun limau purut
2 camca teh HONDASHI
1 camca teh Lada Berperisa AJI-SHIO
Serenjis AJI-NO-MOTO

CARA-CARANYA:

  1. Beras dan santan dimasak seperti biasa.
  2. Masukkan kunyit hidup, serai, daun limau purut, daun pandan, HONDASHI, Garam Halus Beriodin AJI-SHIO dan serenjis AJI-NO-MOTO.
  3. Tutup periuk dan masaklah nasi seperti biasa sehingga nasi betul-betul masak dan bolehlah dihidangkan.

No comments: